Vanhojen huonekalujen tuunaaminen - onko siinä mitään järkeä?

Syksy on taas käsillä ja se tarkoittaa väistämättä siirtymistä ulkoa sisätiloihin. Pimenevät illat ja tulevan talven odottelu voi siirtää katseen myös kodin huonekaluihin, jotka voivat tuntua tylsiltä. Tuunaamalla voikin helposti saada aivan uutta väriä kotiin vain pelkällä parilla maalipensselin sipaisuilla, mutta onko se oikeasti kannattavaa? 

Luonnollisesti tuunaaminen ei ehkä sovi kaikille, koska se vaatii ajankäyttöä, materiaalien ymmärrystä ja maalaustaitoja. Yhtä lailla tarvittavat tarvikkeetkaan eivät ole ilmaisia, mutta se on kuitenkin kustannustehokas ja nopea tapa tehdä vanhasta uutta ja piristää kodin ilmapiiriä. 

Joskus paras vaihtoehto voi olla täysin uuden huonekalun ostaminen, mutta senkin vaihtoehtoinen ostotapa on vierailla kirpputoreilla tai ostaa käytettynä esimerkiksi Facebookin kirpputoriryhmistä. Kierrätys on yhtä lailla erittäin tärkeä päivän puheenaihe, jolla on myös positiivinen vaikutus maailman luontoon ja ekologiaan. 

Minkälaisia huonekaluja kannattaa tuunata tai kierrättää?

Kaikkia huonekaluja ei kannata lähteä pelastamaan itse, vaan paras lopputulos syntyy silloin, kun tuunattava esine on laadukas eli valmistettu laadukkaista materiaaleista ja hyväkuntoinen. Halkeamia, rikkoutuneita osia tai kuluneita pintoja sisältävät kalusteet vaativat huomattavasti enemmän työtä, taitoja ja mahdollisesti tarvikkeita: halkeamat täytyy peittää, kulunut pinta hioa ja rikkoutuneet osat korvata.

Antiikkisten esineiden tuunaamista kannattaa välttää, koska kyseessä on tällöin entisöinti ja se kannattaa jättää pelkästään ammattilaisten käsiin. Ammattitaidoton entisöintityö voi huonossa tapauksessa johtaa historiallisen esineen arvon putoamiseen, joka ei taatusti ole sen tarkoitus. Antiikkihuonekalujen mahdolliset leimat, vuosiluvut ja muut sen arvoon vaikuttavat tekijät pitää ottaa huomioon.

Käytettynä voi hyvin ostaa pöytiä, tuolia ja muita pieniä huonekaluja. Sänkyjen ja sohvien ostamista käytettynä kannattaa välttää mahdollisten lutikkaongelmien takia, jonka lisäksi niitä on myös vaikea korjailla ja tuunata, jos tarve vaatii. Muiden käytettyjen huonekalujen tuunaaminen on erittäin helppoa.

Tuunaamisen huonot puolet

Koska kyseessä on edullinen ja jokaisen tehtävissä oleva tapa parannella jo olemassa olevia kalusteita, lopputulos ei välttämättä aina miellytä silmää. Maalipinta voi olla rosoinen ja viirukas, jos maalia ei ole levitetty tasaisesti tai ostettu maali ei ole laadukasta. Joskus valitun maalin sävy ei lopulta sovikaan asunnon sisustukseen.

Tuunaus voi olla myös suuritöinen projekti hiomisineen, paikkaamisineen ja maalamisineen, joka kestää yleensä monta päivää. Sillä aikana kotona on melkoinen kaaos, jos työtä ei voi tehdä esimerkiksi autotallissa tai muussa tilassa. Pelkkä tuunausprosessi on yleensä riittävä testaamaan kärsivällisyyttä, mutta monesti lopputulos palkitseekin. 

Yhteenveto

Tuunaaminen on nopea tapa tuoda väriä kotiin, koska monesti kodin värimaailmat voivat muuttua vuodenajan tai trendien mukaan. Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan kirpputorit niin netissä kuin kaupungeissa tarjoavat hyvän paikan ostaa käytettyjä huonekaluja. Joskus prosessin vaatimat hankinnat voivat tuntua kalliilta, mutta kun asiaa katsotaan laajemmasta näkökulmasta, tuunaus on tapa pelastaa maailman luonto. Vaikka joskus voit joutua hakemaan lainaa antiikkisen huonekalun entisöintiä varten, lopputulos on taatusti koko vaivan väärti.